1)

Joris Knuffelmops en zijn belevenissen.

Joris knuffelmops en Gijs Gans.

Kennismaken

Joris Knuffelmops heeft een grote vriend: Gijs Gnas. Gijs is een prachtige grijze gans. Ja de vader van Gijs is dyslectisch en dus zijn de letters in de naam van Gijs omgekeerd geworden. Als de vader van Gijs boos is op ons, wordt het nog erger. Dan zegt hij tegen ons Pugjoris en Gijs Snag. De vader van Gijs vindt het het omdraaien van letters niet zo erg. De papa van Gijs zegt dat Leonardo Davinci, Albert Einstein en Jamie Oliver ook dyslectisch waren en dat ze er niets van gekregen hebben. En Jamie Oliver kan ook heerlijk koken. En kijk, lekker eten, dááár heb ik als Pugjoris nu wel weer belangstelling voor.

Joris en Gijs wonen bij elkaar in de buurt net aan de rand van het grote bos. Daar zoeken ze elkaar op voor steeds weer nieuwe avonturen. Joris heeft de baas van zijn neef speurneus Max gevraagd of hij af en toe van onze belevenissen foto's wil maken. Wiil je Max zien? Kijk dan naar de foto bij baasjes gezocht naar de hond met de zwarte speurneusjas. Binnenkort zal hij daar ook de foto van zijn broer Bob laten zien. Björn is ook een knuffelmops, maar dan van de andere tak. Bob wou hogerop en dat woont hij nu. Hij woont nu bij ons met vijf grote harige monsters twee katers en drie poezen boven de Intertoys. Max zegt dat dat zijn zwarte brigade is. Maar, zo heeft Bob gezegd tegen Max: "Die katers gaan nog wel naar ons luisteren". Dan gaan we met zijn allen uit of we zetten ze aan het werk. Wij achter het stuur van onze MiniCooper en de katten achterin. We hebben onze neef Cooper ook al gezien op de foto. Ook hij heeft een Intertoys gevonden en zit daar in het pluche. Kijk maar of je hem vinden kunt hier op de website.  

De katten zijn door Max en Bob te grazen genomen. Ja wees nu eerlijk: als je rondwandelt door de kamer en er hangt opeens van boven een wapperend staartpuntje heen en weer te gaan. Max en Bob konden er niet aan voorbij gaan.  Lang hebben ze zitten kijken of er iets veranderde, maar er gebeurde niets. Toe hebben ze besloten om samen, tegelijkertijd, stevig in die wapperende staart te bijten. Je moet tenslotte toch onderzoek doen naar zo'n vreemd ding. Direct al na onze controle bleek dat aan de bovenzijde van de kist een sirene bleek aanwezig yr zijn, die plots al was het afgesproken op volle sterkte een krijsend geluid liet horen. Sindsdien hebben we nooit geen staartje meer gezien. Het geluid wel. maar wat er nu gebeurde??? 

Werk in het bos  

Joris moet soms Papa Sam helpen in het bos. Papa Sam heeft de kabouters beloofd te helpen met het schilderen van het bos. De kabouters onderhouden het bos, kweken paddenstoelen en schilderen in het najaar het bos in mooie herfstkleuren. Maar nu is er een wiel afgebroken van de muizenwagen, waar alle verf op staat. of stond moet ik zeggen. De muizen reden te hard een heuvel af in het bos. En onder aan de heuvel lag een dikke steen, waar de wagen tegenaan botste. "Krak" had het wiel gezegd. en de wagen hing gelijk een beetje scheef. Door de botsing waren de verfpotten los geschoten. De potten met verg vlogen door de lucht. toen iedereen van de schrik bekomen was bleken de muizen en de kabouters vol onder de verf te zitten. Neuzen , puntmutsen jasjes en schoenen, overal zat verf. Van verven kwam toen niets meer terecht. Ook de bos elfen kwamen op de herrie af. ze lachten de kabouters uit. het was ook zo raar. de kleuren die andere op de bladeren zaten, zaten nu op de kabouters. Ze hadden hulp nodig. De elfen stuurden bericht om hulp door het bos. en iedere plant of boom waar een elf woonde ging het gauw doorvertellen. En zo hebben de kabouters papa Sam gevraagd om te komen helpen. er was water een zeep nodig om schoon te worden en nieuwe verf. Papa Sam wil dat ik, Joris, ga helpen met de verf voor de kabouters te dragen naar alle hoeken van het bos. Maar papa heeft al gezegd dat er veel meer werk bij komt. We moeten scheppen en ladders meenemen en elfenbankpoets. Vader Sam is voor Joris al een eigen wagentje aan het klaar maken om alles mee te nemen. Kortom er is nog veel te doen in het bos.    

 

Ook groeien er nu paddenstoelen in het bos. Niet plukken hoor. Want de kabouters gebruiken die als daken voor hun huisjes. Soms gaan die daken kapot, als er weer veel dieren zijn langs gekomen. Ze stappen dan wel eens op hun huisjes. De kabouters moeten dan weer aan het werk    Inmiddels is er al veel blad gevallen. De eikenbomen zijn mooi rood. de berkenbomen kleuren prachtig geel en ook onder de boom ligt een mooi tapijt van helder gele blaadjes. sommige staan rechtop en kun je over grote afstand zien. Andere blaadjes liggen plat op de grond.

Wie er nog meer in het bos wonen?

Een heleboel dieren. Eén er van is Molly. Mollie verzorgt de buizenpost onder de grond. het gaat kouder worden en dan heeft Molly meer moeite met graven. Kijk maar eens rond in het bos. soms zie je grote zwarte heuvels. als je op de grond gaat liggen met je oor op zo'n heuvel hoor je misschien wel Molly langs komen. Wel even geduld hebben hoor.    

 

Bomen post

Voor de bomen post hebben we Goudrug en Zwartstaart. de twee sterke eekhoorn zitten zo boven in de bomen en bezorgen daar de post van het bos en andere berichten. Bijvoorbeeld wanneer er een dier jarig is en er een feestje komt. Of als er iets erg in het bos gebeurt: vuur! bij vuur moet iedereen extra voorzichtig zijn.  En ook een hete kachel kan gevaarlijk zijn.

 

de vijver pont

Op de grote vijver wonen sinds kabouterheugenis twee zwanen. Ze hebben een mooi nest een beetje van de kant af tussen de rietpluimen. Elke jaar hebben ze prachtige jonge zwanen. Ook dit jaar. Maar ze zijn nog helemaal grijs.   Vader Sam zegt dat dat na de winter over is en ze helemaal wit onder de sneeuw vandaan komen. Ze zijn zo groot, dat Joris en ik soms mogen meevaren naar de overkant tot dat we groot zijn.  Dan wordt Joris niet nat. Gijs kan ook al goed zwemmen maar met de waterval aan het einde van de vijver mag hij nog niet alleen gaan zwemmen.

 

De ganzen uit Finland

Elk jaar komen er uit Finland een heleboel Tantes van Gijs overvliegen. Soms vliegen ze door naar het zuiden, maar heel vaak komen ze even omlaag om de vader van Gijs en zijn familie gedag te zeggen. Soms ook moeten de tantes berichten meenemen voor als er nieuwe gansjes zijn.  Daarbij moeten ze wel oppassen en in het natte deel van het bos blijven. Want in het bos woont ook Reintje. Reintje lust wel een gansje en de kleintjes van Ma rekel moeten ook eten. Maar de kabouters vinden dat er genoeg eten is en dus hebben ze Reintje gezegd te stoppen met de jacht. maar dat wil hij niet. En dus kijkt hij altijd uit om zijn slag te slaan. De ganzen gaan dus steeds zo zitten dat ze samen alles kunnen zien wat er in het bos gebeurt. Komt Reintje toch langs dan snateren ze dat het een lieve lust is. en reintje weet dan dat hij voor die dag te laat is. 

 

Andere bewoners van het grote bos

Aan de rand van de vijver woont ook nog juffrouw Maraboe. Die is altijd heel streng en heeft altijd haar woordje klaar. Maar ook moeten we oppassen van ze kan een slecht humeur,  enne dan is ze met die scherpe snavel niet voor de poes. Maar poezen wonen gelukkig niet in het bos.   Ze heeft ook een hulpje die alles voor haar doet. nu ja alles? Als haasje Schicht niet heel snel is krijgt hij met haar snavel om zijn oren. en dat doet zeer! Heel zeer zo weet Schicht. 

 

 

Het kaboutermeisje dat niet naar bed wil.

Het kaboutermeisje wilde niet zo graag naar bed en steeds weer verzon ze van alles om maar niet naar bed te hoeven gaan. Papa kabouter was hier helemaal zat van. Hij had al alles geprobeerd.

Opeens wist hij het. Pas geleden had het hard geregend. Op eens was er iets vreemds gevonden. Onder de grote plek bij de dikke eik, net buiten het bos, was in de grond een oud schip gevonden dat lang geleden was gezonken. Heel vroeger was hier water geweest. Door de regen waren vreemde stukken hout zichtbaar geworden. Daarop waren de mensen er gaan graven. Bij het schip was een oude kanonskogel met een stuk ketting gevonden. Dat was wel wat, vond papa Kabouter en hij laadde de kogel op zijn kruiwagen en ging er mee naar huis. Thuis gekomen legde hij de kogel onder de tafel. Toen het kaboutermeisje thuis kwam kreeg ze van mama een heerlijk bordje pap. Zodra ze aan tafel zat schoof papa kabouter de klem met de ketting waaraan de kogel om het voetje van het kabouter meisje. Zo zei de kabouterpapa, als ik nu de kogel in je bedje gooi kan jij ook gelijk slapen. En toen het meisje haar bordje leeg had zei de papa ik ga nu de kogel in het bedje doen dan lig je vanavond op tijd in bed. Zo gezegd zo gedaan en het kaboutermeisje heeft heerlijk geslapen.

Op de vraag aan het meeluisterde meisje of haar vader ook nog op zoek moet naar een kogel klonk het hartgrondig. NEE.
Madelief is lekker gaan slapen.