Over ons.

Wij wonen met onze fijne mopshonden, aan de buitenkant van het landelijk gelegen Almere (nog wel) in een gewone woning, in Flevoland aan de rand van het IJsselmeer.

De basis van onze kennel:

Inmiddels zeer vele jaren fokervaring: Met drie mopshonden Uma, Evy en Sam zijn wij in 2011 voorzichtig met onze kennel, de Knuffelmopsen, begonnen. Genoemde honden zijn afkomstig van zeer bekende fokkers met lange foklijnen. Samen zijn die fokkers goed voor ruim honderd jaar fokervaringen. In 2013 zijn we gestart met het daadwerkelijk fokken door onze reu Sam, officieel Bilbo, Van Shaka's Royal Kraal te faciliteren. Nu ook geassisteerd door Chiel van de Second Corner. en af en toe een andere invaller met stamboom.

Het Fokresultaat: Uitmuntend.

Inmiddels is er een aantal prachtige nakomelingen geboren.  Wij kozen, bij het bezoeken van erkende shows met onze honden, bewust voor die shows, waar ons persoonlijk onbekende maar gerenomeerde buitenlandse keurmeesters voor beoordeling aanwezig waren. Hun onafhankelijk oordeel leverde onze honden stuk voor stuk de waardering uitmuntend op.

Ontwikkeling van de kennel:

Vele mopshondenpups zijn inmiddels hier vertrokken naar alle uithoeken van het land, en vonden een goed tehuis. Enkele zijn gebleven om de kennel te kunnen opbouwen. Eerst is Bijou erbij gekomen. Nando is inmiddels een pracht hond geworden, die nu Schiphol en omgeving onveilig maakt. Een feest voor zijn bazinnetje. Toen kwam Caitlynn in september 2014. Daarna kwam onze reu Dante, die er zijn mag!! Een prachtige hond!!! met een fantastisch karakter. ook hij is vertrokken, maar mag nog steeds zijn opwachting maken.

Byou werd moeder van de mooie Nora, die de vacht van haar vader uit Rusland afkomstige Bomba heeft en dus beschikt over een donkere snuit en prachtige vacht. Inmiddels heeft Byou twee prachtige zonen van Chiel.

Caitlynn: Caitlynn is een prachtige dochter van Sam en Evita. Zij heeft de mooie blonde en zachte vacht van Sam ge-erfd is in middels moeder van een gitzwarte Gido met als vader Federico vom Ulmer Haus

Carola: Ook is er nu de mooie, sprekend op haar moeder Evita lijkende, maar verschrikkelijk ondeugde Carola, een zeer onder nemende dame, die barst van de energie. Zij doet wat de anderen nog nooit gedaan hebben: Voer stelen uit de bak van leidster Uma. Een zeer ondeugende jonge hond kunnen we wel zeggen met zeer scherpe tandjes. Dat laatste levert ook problemen op in de vorm van diverse hotspots bij oudere honden. Laat me nu slapen laten de anderen haar weten. Nee, wakker worden, ik wil spelen. En zo houdt ze de andere honden wakker tot ze zelf moe is. inmiddels zijn het krachtige mooie honden geworden die dagelijks een portie beweging krijgen in het nabij gelegen bos.

Honeybee: een prachthond dochter van Uma en Sam verkregen uit een door de dierenartsen van de kopers van de andere pups als "uitstekende honden" gewaardeerd nest. Honeybee: Een heel veel belovende hond.

Chiel van de Second Corner. ter versterking van de foklijnen, helaas voor Sam, is de kennel versterkt met Chiel van de Second Corner, die ook bij ons komen wonen om Sam in zijn taken te verlichten.

Al zestig jaar hebben we honden. 

Al ruim zestig jaren wonen we samen met honden en zijn wij bezig met honden. Eerst Boxers en een Shelty, tussendoor wat andere honden. De oudste hond werd negentien jaar, een van de andere 18 en nu zijn er mopshonden. Al weer enige tijd fokken we met genoemde mopshonden. We selecteren zorgvuldig bijelkaar passende dieren en laten die koppels voor de dekking controleren door de dierenarts. Wanneer het past hebben we een paar keer per jaar een nestje met de Mopshonden. De pups groeien op in onze woonkamer. de oudere dieren zorgen voor het schoonhouden van het nest. Een taak waaraan ook de reuen meedoen. De honden leven wonen bij ons thuis, gewoon in de huiskamer en de tuin. 

Gezonde honden voor de fok:

Bij het uitzoeken van de honden, welke deelnemen aan het fokprogramma, zijn zeer wel overwogen keuzes gemaakt. We hebben grondig de foklijnen met gezonde honden uitgezocht, opdat we kunnen gaan beschikken over zeer "schone" niet familiair gerelateerde zeer gezonde fokcombinaties. De natuur is echter grillig en geeft ons nooit garanties over gezondheid. Absolute garanties zijn evenwel niet verkrijgbaar! Voor onze honden staan bij ons gezondheid, karakter, welzijn en schoonheid boven aan. Ze zijn vrij van patella. Onze honden kennen geen oogproblemen. Bij warme dagen met veel vuil en vocht in de lucht moeten ook wij extra op onze honden letten en zo nodig passende maatregelen nemen. zie hyoperthermie.

Geen geknoei met stambomen.

 

Bij ons geen "foute" (mops)honden. Er zijn in Nederland en België door Commedia "erkende" fokkers, die gebruik maken van andere ingekruiste rassen (in het buitenland) dan de oorspronkelijke mopshond. Genoemde vorm van fokken gaat ten koste van het bijzonder mooie karakter van de mopshond, zijn vacht en uiterlijk. Er kunnen bij deze vorm van fokken dan mops?honden ontstaan die wel de dikke vacht lijken hebben, maar niet meer het extra longvolume om de warmte in  de hond onder de vacht goed te koelen. Maar heel vaak blijken de gebruikte rassen een geheel andere vacht te hebben en ook andere kleuren. en of pigment vlekken op de huid of onder de staart.  Vaak worden hier voor keeshonden gebruikt, bijv de kleine Pommerance. vaak herkenbaar aan de sprieterige vacht op de achterpoten. De hieruit voortkomende honden worden dan veel te fel, blaffen heel schel en veel, zijn bijterig, hitsig en... extra benauwd. Dat moet je als fokker niet willen.

Mopshond verbannen naar kippenhok: 

Bekend is een dergelijke ingekruiste mopshond van een erkende Nederlandse fokster, die zeven maanden jong al in het kippenhok belandde. De hond was in huis niet te handhaven. komend in de pubertijd besprong hij ook de aanwezige kleine kinderen. Het hele nest bleek deze eigenschappen te hebben zo bleek tijdens een jonge honden dag. Maar bij ons zult u niet een als mopshond vermomde keeshond met een voor ouder met in het buitenland verkregen mopshondstamboom aantreffen. Genoemde "verbeterde?" honden mogen dan op mopshonden lijken. Maar bij nadere beschouwing komen in de verkregen hond en volgende generaties toch kenmerkende verschilllen aan het licht.

Vastgestelde afwijkingen zijn goed herkenbaar:

Verschillen zijn o.a. herkenbaar aan niet meer gladde vacht. Met veel dunnere en langere, spriterige  haren op de veel smallere achterhand, waar body gemist wordt. De oorspronkelijk zwarte delen van de mops zijn dan veel meer chocolade bruin. De mopshond is een stevig compakte hond. Deze ingekruiste honden zijn dat niet. De verschillen zijn vaak aan te treffen in de vorm van minder body, zo als een veel kleiner gevormde achterhand, zoals voorkomt bij de Pommerance keeshond. De langere wijd uitstaande haren compenseren het gebrek aan volume, robustheid. Dat gaat ten koste van de levensduur. U koopt dan geen hond met de gemoedelijke mopshondeigenschappen, maar een hond met het kenmerkende hitsige gedrag van een keeshond, die veel makkelijker bijt. Het fokresultaat was een hond met een vacht met niet zwarte maar donkerrode! oren en rode neus, en rode pigment vlekken op de huid en aan de achterzijde van de staart. Ook de vacht is niet die van echte mopshonden. Bij Commedia gemeld vindt het bestuur de genoemde afwijkingen geen probleem, trad niet op tegen de fokster.

Kopersrisico!!

Maar u als koper loopt de kans om een heel dure keeshond te kopen inplaats van de mopshond, die u bedoelde.

 

Socialisatie en  controle.

Al onze dieren staan regelmatig onder controle van een dierenarts. Wij vinden het van groot belang dat onze pups goed worden gesocialiseerd. Niet opgroeien, contactarm, achteraf op een ver van de bewoonde wereld gelegen boerderijtje of donkere schuur. Maar in onze eigen directe woonomgeving. We brengen de pups veel in kontakt met (school)kinderen van de naast gelegen school. We gaan met in winkels, auto, trein en bus. Zij groeien op in huis en tuin zie onze foto's en filmpjes op facebook met de andere honden. Eén dag staan we met ze in een winkel- of tuin-centrum. Ze zitten dan met zijn allen in een winkelwagentje, waarbij alle passanten ze kunnen aaien. Ze wennen zo aan veel geluiden,  mensen, stemmen en geuren. Ook krijgen ze te maken met een watersproeier in de droge tijd van het jaar zo dat ze begrijpen wat regen is. of anders gaan ze een keer in bad om kennis te maken met water.

 

Onze moppus domesticus is regelmatig in onze tuin te vinden. Zo als u ziet een vreselijk tam diertje.

Vroeger

Al vele jaren maakten honden (waaronder diverse boxers) deel uit van ons leven. We weten niet beter of ze waren / zijn er in allerlei soorten en maten. Een gezonde boxer vraagt veel energie van de eigenaar. ook om bestand te zijn tegen plotselinge uitvallen waar de boxer dan zijn hele gewicht in gooit.  Toen de boxers ons als huishond te groot werden, viel de keuze op de mopshond. Welke qua karakter veel overeenkomst heeft met de boxers.  

Hoe u van uw boxer misschien een mops kunt maken?

Voor die Boxers geldt: goed inzepen, grondig wassen, en heel lang en goed laten drogen en het kunnen waarschijnlijk prachtige mopshonden worden. het is zaak om met mooi materiaal te beginnen.  de omschakeling naar mopshonden is een keuze, waarvan we nog geen moment spijt hebben gehad. Van af het moment dat we bij Ankie Tijsseling van de Karmahouse een prachtig mopshondje zagen, Uma genaamd.  Na Uma kwam Evy en kort daarop Sam. De laatste heeft een prachtige zoon bij Evy, genaamd Nando en bij Uma dochter Byou, waarvan wij hoge verwachtingen hebben. Hoog op de poten, een grote krachtige hond nu al. Toch heeft ook hij een lief bazinnetje gevonden.  De dochters van Sam zijn allemaal zo mooi dat we nog niet hebben kunnen kiezen, anderen wel en veel zijn er dan ook vertrokken.. Inmiddels is de keuze op Byou gevallen. een uiterst intelligente krachtige hond die graag haar vader plaagt. Nu volwassen misdraagt ze zich nog steeds en doet dan of ze pup is.  En toen kwam er Caitlynn, de grootste boef tot nu toe. een heerlijk speelse hond Samen met Nora en Carola vrolijke zijn ons huis op.

Fokken:

Wij fokken volgens de rashondenstandaard van de Raad van Beheer en de EGCN. Als de gezondheid van ons en de honden het toelaat fokken we een paar nestjes per jaar. Maar per hond zeker niet meer dan een nestje per jaar. Wij hebben onze honden zeer zorgvuldig geselecteerd en controleren steeds opnieuw de honden. Wij streven naar de grootst mogelijke gezondheid door vers vlees- en vis-voeding en passende verzorging. Toch geldt ook voor ons : we zien alleen maar de buitenkant van de hond. Ook mopsenhonden zijn echter dieren en daarmee levende wezens, materiaal waarbij zich altijd wat kan voordoen. Ook al vertrekken de honden bij ons gezond. De nieuwe eigenaren dragen derhalve bij aanschaf grote verantwoordelijkheid en zorg voor hun verkregen honden.

Kennisvergaring van kopers vóór dat u aankoopt :

Eigenaren moeten zich afvragen of ze in voldoende mate in staat zijn en over de middelen beschikken om voldoende zorg aan hun hond te kunnen leveren. Dat betreft vooral beschikbaare tijd. kopers moeten zich verdiepen in de noodzakelijke verzorging van de te verschaffen mopshonden. Mopshonden zijn tenslotte geimporteerde exoten, honden uit het hooggebergte van Tibet. Hoog tussen de bergen van de Himalaya hebben ze zich eeuwen lang aangepast aan de grote hoogte in de Himalaya en de altijd schone, droge lucht. Die luchtomstandigheden hebben we hier inmiddels allang niet meer. En dus moeten eigenaren extra oppassen bij warm en vochtig weer. De mopshond heeft immers een dikke vacht gericht op bescherming tegen de koude. Mops kan daardoor bij warm weer zijn overtollige lichaamswarmte niet goed kwijt aan de veel te warme omgeving. Hyperthermie door dehydratie dreigt. Uw hond kan er aan overlijden. De verschijnselen lijken op die bij een zonnesteek, zoals deelnemers van de vierdaagse in Nijmegen hebben ervaren. Zorg altijd voor schoon drinkwater voor uw hond, ook onderweg.  

 

HYPERTHERMIE =  Oververhitting van Uw hond. hij kan zijn warmte niet kwijt aan de omgeving en vereist maatregelen van zijn baas.

zie bij : Wat u moet weten over uw hond.

 

Honden vertrekken bij ons met:

Een aankoopovereenkomst met extra garanties en instructies hoe te handelen en zorg te leveren aan uw nieuwe hond, maar niet uitputtend. Ook bij mogelijke problemen. U kunt altijd ons bellen.

U krijgt mee naast de ingeënte en gechipte hond: wat voer waaraan ze gewend zijn, een looplijn en halsband, een verrassingsspeeltje voor de jonge hond, een hondenpaspoort met keuringsrapport en ook met overzicht van de reeds gegeven entingen, optioneel: de eerste maand gratis verzekering en nog veel meer informatie.

Op de EGCN en Raad van Beheer staan we als fokker in Flevoland genoemd..

 

En dit is de tuin waar onze honden in opgroeien:  

In onze tuin, vinden wij, horen ondanks de aanwezigheid van honden bloemen te staan, veel bloemen, heel veel bloemen. Het doel is de tuin zo ingericht te hebben en houden dat er altijd wel wat in bloei staat, ook in de winter.  De tuin hieronder eind augustus: 

Wat druifjes tussen door, lekker hoor.   De bramen zijn net op. 

 

Druiven uit de eigen tuin. 

 

De mopshond is een parmantige hond die steeds probeert een aanwinst te zijn voor zijn omgeving. Altijd bereid tot een wandeling of de ontvangst van een beloning. Maar ook kruipt hij graag op schoot. Vaak volgend op de voet zodat ze in de keuken direct achter je staat.  kortom de mopshond is een heerlijke hond een fijne kamraad. waar dan ook goed voor gezorgd moet worden. 

 

Onze keukenhulp: Uma. 

Uma als onze keukenhulp: geen bord verdwijnt zonder grondige inspectie:  resultaat zo slank als ze hier is is ze al lang niet meer!

 

In de buurt: Mijmeren bij ons achter op de dijk langs het IJsselmeer. Genieten van de boten, het meer en de honden.

Dagelijks komen de honden vier tot vijf keer buiten in de koude periode terwijl in de zomer de tuin altijd toegankelijk is. Wandelen doen we vier tot vijf maal. meestal 1 km. Met eenmaal per dag een aanzienlijk grotere ronde, waarbij vijf km geen uitzondering is. Wanneer het warm is worden ze uitgelaten in de schaduw.  

 

Waarschuwing:

Pas op met gesloten vervoer in auto's of busjes zoals dat voorkomt bij hondenuitklaat-centrales. als snel wordt door zonnewarmte en de aanwezige honden de temperatuur in het voertuig gevaarlijk te hoog.

Te veel honden in een te kleine ruimte van een bus of iets dergelijks, is vragen om moeilijkheden. Daar kan met zonneinstraling de temperatuur in die ruimten van de bus / auto tot ongewenste en ontoelaatbare / onverantwoorde hoogten stijgen. ook de aanwezige hond geven warmte af. Uw hond kan ernstig ziek worden, flauw vallen, bewusteloos raken, soms ongemerkt en zo kan door zuurstoftekort zelfs fatale schade worden opgelopen. Vaak pas erkend en herkend door de eigenaar of dierenarts, als het voor de hond te laat is. Soms wordt deze oververhitting door de verzorgers in het geheel niet ervaren / niet opgemerkt. Ook niet door meer deskundige betaalde verzorgers. De hond kan ter plaatse flauw vallen. Soms ongemerkt valt  de hond flauw, hij lijkt dan te slapen. Dat kan ook in de bus van de rondrijdende uitlaat service. De dan optredende zuurstof onderbrekingen kunnen leiden tot schade aan zenuwen en hersenfuncties.  Komt de hond weer bij dan is de kans groot dat de hond als "gewoon gezond" weer wordt afgeleverd. En dat terwijl de hond ernstige schade kan hebben opgelopen. Hier zijn de belangen van eigenaar en verzorger tegenstrijdig en wordt u niet altijd geinformeerd.  Pas ook op voor hotspots tussen gebouwen en Thermal Heat Islands: plekken in de stad waar warmte zich verzamelt. Warmte die wordt weerkaatst door muren en/of gebouwen en wel zo dat sommige plekken veel meer warmte ontvangen. Met als gevolg de temperatuur wordt wel tien of meer graden hoger dan elders in de omgeving. Dat zijn vaak openbare ruimten / pleinen of stegen die soms onverwacht veel heter zijn dan gedacht en gevaarlijk zijn voor uw hond. LET OP UW HOND. Een studierapportage uit Rotterdam 2006 heeft aangetoond dat de temperatuur op genoemde plaatsen zomaar tien graden of meer hoger kan zijn dan bijvoorbeeld in een landelijke omgeving.

 

Het IJsselmeer tegen zonsondergang.